O fundacji

Celem Fundacji Walka jest niesienie konkretnej pomocy potrzebującym w szczególności wspieranie osób niepełnosprawnych na różnych życiowych płaszczyznach i osób wykluczonych społecznie m.in. z zanikiem mięśni, stwardnieniem rozsianym i porażeniem mózgowym a także zespołem Downa.

Pomoc ta rozumiana jest jako tworzenie szans dla najsłabszej i dyskryminowanej grupy społecznej

Specjalistyczne leczenie, nowoczesne środki farmaceutyczne, czy skomplikowane zabiegi operacyjne przekraczają możliwości finansowe osób niepełnosprawnych a także ich opiekunów. Państwowa służba zdrowia z wielu powodów nie jest w stanie otoczyć właściwą opieką wszystkich potrzebujących.

Z doświadczenia i obserwacji wiemy, że problemy osób niepełnosprawnych niestety niejednokrotnie są drugoplanowe w naszym społeczeństwie a często nawet nieświadomie nie zauważane, dlatego chcemy nieść pomoc tym którzy jej potrzebują a sami nie są w stanie sobie takiej zapewnić i w takim zakresie jakby to było dla nich najbardziej korzystne.

Wiara w to, że przez drobne inicjatywy można zmienić świat niewątpliwie uskrzydla nas do działania na rzecz potrzebujących pomocy.

W szerokim zakresie działalności ujęte zostały m in :

• organizacja turnusów rehabilitacyjnych

• różnego rodzaju warsztaty edukacyjne i zajęcia umożliwiające podopiecznym rozwój zainteresowań

• zagospodarowanie wolnego czasu w towarzystwie ludzi, którzy są otwarci na potrzeby i doświadczenia potrzebujących

• wsparcie rodzin a także opiekunów i terapeutów zaangażowanych w opiekę nad niepełnosprawnymi z dysfunkcją ruchową

• pomoc w odnalezieniu się w życiu zawodowym, społecznym i gospodarczym osobom niepełnosprawnym i bezdomnym a także rencistom, emerytom

• doradztwo i pomoc w realizacji przełamania barier architektonicznych

• pomoc w poszukiwaniu pracy stałej i okresowej podopiecznych i opiekunów

Oferujemy też zakres pomocy wolontariatu, którego podstawowe cele to pomoc osobom niepełnosprawnym ruchowo w codziennych czynnościach jak również sama obecność drugiej osoby jest pewnego rodzaju formą pomocy egzystencjalnej.

Statut

Statut Fundacji „Walka” Rozdział I   Postanowienia ogólne § 1 Fundacja została ustanowiona przez Jacka Popławskiego zwanego dalej Fundatorem, aktem notarialnym sporządzonym przez notariusza – Katarzynę Borawską w kancelarii notarialnej w dniu 19.08.2013 r.  (repertorium A Nr 5465/2013). Fundacja działa na podstawie przepisów ustawy z dnia 6.kwietnia1984 r. o fundacjach (Dz. U. z 1991r. Nr 46, …

Pokaż strony »

Zarząd